Ninas Tvål m.m.

Handgjord hudvård

Att göra tvål

Om man tycker bäst om varm eller kallrörd tvål är en smaksak. Den kallrörda har ett slätare utseende och går att göra i komplicerade designer. Nackdelen är att du inte kan använda din tvål på de närmsta 4-6 veckorna. Varmrörd tvål har ett mer rustikt utseende, det går att göra en del enklare designer, men det är betydligt svårare. Å andra sidan kan du använda din tvål så snart den stelnat.

Såhär gör jag:

Kallrörd Tvål

Jag börjar med att formatera ett recept, utifrån de oljor jag vill använda, samt storleken på formen jag har tänkt. Till detta använder jag mig av ett program som heter SoapCalc. www.soapcalc.net                      

Ett bra och väl beprövat recept som jag brukar göra är:

Lut: 360g Vatten + 132g Natriumhydroxid

Oljor: 618g Olivolja + 238g Kokosolja + 95g Ricinolja.

Det är fungerar bra att arbeta med om man vill göra mönster, ger en lagom hård, återfuktande Tvål med krämigt lödder. (Överfettad 5%.)

Nu börjar vi ;)

På med skyddutrustning                                                                                      

Skyddsglasögon och handskar, samt munskydd när jag hanterar luten då den irriterar lufttrören en del. Jag mäter upp vattnet och blandar sen i Natriumhydroxid (100% Kaustiksoda) ALDRIG TVÄRT OM. Ställer detta åt sidan på en säker plats för att svalna av.

Jag mäter sen upp alla hårda oljor och smälter dessa i micron. Sen i med övrig olja. Om jag vill ha i någon doft brukar jag slå även den nu. (Vissa eteriska oljor kan nämligen göra så att smeten stelnar fortare än planerat, om de tillsätts senare.) När både lut och oljor är rumstempererade blandas de samman.                                                               

Jag vispar tills ingen mer olja stiger till ytan (enklast och fortast går detta med stavmixer) Nu kan jag tillsätta ev. färg om jag vill ha det. Mixar i denna väl och fortsätter tills jag har en lagom tjock smet, beroende på hur komplicerad design jag tänkt att göra. (Ju längre tid designen tar desto lösare smet.) 

 

Nu är jag redo för formen. Här väljer jag att göra en enkel design där jag slår i först ena smeten på några olika ställen i formen och sen andra smeten i mitten på den första och fortsätter växla så tills formen är full. Jag avslutar sen med att dra en ätpinne på olika håll igenom det hela. Som ni ser blir det jättemycket färg, men man kan ana den. (Jag har färgat halva smeten med honung, vilket gör den delen av tvålen lite mörkare.)

Nu är det klart för idag. Tvålen får nu stå och stelna.Efter ca 24 timmar kan tvålen tas ur formen. (Känns den fortfarande mjuk, får den ligga något dygn till.) Jag delar tvålen i lagom stora bitar och ställer den att torka på en luftig plats i 4-6  veckor, innan den kan användas.

Lycka Tillsmile

 

Välkommen

Välkommen till www.ninatmm.n.nu.

Länkar

Tvålkalkylator

Köpa råvaror

Utbildande

N.nu